Olin mukana Osaava Joensuun seutu- hankkeen järjestämällä opintomatkalla Tampereelle, missä teemana olivat työllisyys, yrittäjyys ja osaaminen. Vierailimme erilaisissa yrityksissä ja organisaatiossa, jossa jokainen kertoi näistä aiheista omasta näkökulmastaan. Vierailut olivat erittäin antoisia, joista muutamia asioita ja pohdintoja haluan jakaa nyt tässä blogissa.
Mielenkiintoisimman vierailun tarjosi ehdottomasti yritys nimeltä Vincit, joka on palkittu Suomen ja Euroopan parhaana työpaikkana. Heiltä sain myös uusia näkökulmia omaan työhöni tässä työllisyyden hoidossa. Useita vuosia työntekijöitä rekrytoineena olen itsekin huomannut, että työhaastattelutilanteet usein saattavat olla jännittäviä ja jopa stressaavia tilanteita työnhakijalle. Vincit on yrityksenä panostanut kovasti työntekijäkokemukseen, joka huomioidaan jo rekrytointiprosessin alkuvaiheessa. Työhaastattelu tilanteesta halutaan luoda työnhakijalle tasavertainen tilanne, mistä syystä haastattelukysymykset lähetetään etukäteen. Toinen mielenkiintoinen aihe heillä oli esittelyssään henkilöstön osaamisen kehittäminen. Asioita ei tehdä sen takia, että niitä pitää tehdä vaan työntekijälle tarjotaan sellaisia koulutuksia, joita hän kokee tarvitsevansa työssään. Oletteko pohtineet organisaatiossanne koulutuksien vaikuttavuutta henkilöstölle? Suoriutuivatko ihmiset työstään paremmin saamansa tuen jälkeen?
Ensimmäisenä päivänä kävimme myös Uusyrityskeskus Ensimetrissä. Siellä heillä toimii Learn2Earn hanke, joka antaa tukea ja valmennusta korkeasti koulutetuille pitkäaikaistyöttömille. Hankkeessa tuetaan ja edistetään työllistymistä eri keinoja hyödyntämällä. He järjestävät yrityksien ja työnhakijoiden kanssa mm. BusinesDeitti - tilaisuuksia, jotta osaajat ja työnantajat kohtaisivat paremmin. Olisiko nämä kenties uudentyyppisiä rekrytointitapahtumia myös meilläpäin?
Kovasti odotin tältä matkalta myös vierailua Tampereen Työllisyyspalveluissa, sillä halusin nähdä miten he hoitavat työllisyyttä täällä. Sain melko nopeasti huomata, että digitaalisuuden hyödyntäminen on täällä huippu luokkaa. Tampereen kaupunki on lähtenyt pilotoimaan Osaamisbotin käyttöönottoa, joka on vuorovaikutuksen menetelmä. Siinä saadaan kokonaisvaltainen kuva työnhakijan tilanteesta, jonka avulla voidaan mitata osaamisen lisäksi myös hänen työ -ja toimintakykyään. Palvelu huomioi myös hänen elämäntilanteen, jolloin omavalmentaja osaa paremmin arvioida mitä palveluita hän tarvitsee. Ohjelmaa voidaan täyttää useamman kerran asiakkaan kanssa prosessin aikana, jolloin voidaan asioita vertailla paremmin, onko muutosta syntynyt edelliseen tilanteeseen? Palvelun hyötyinä ovat myös se, että ohjelma antaa kaikille samat kysymykset riippumatta työvalmentajasta. Vaikka usein ajatellaan, että digitaalisuus vähentäisi työtä, mutta missään nimessä tämä ei poista työvalmentajien tarvetta ja tarjoamaa tukea asiakkaalle työllistymisessä.
Tampereella toimii myös TreStart – palvelukonsepti, joka tarjoaa uudenlaisella tavalla mahdollisuuksia, että osaavat ja kokeneet työnhakijat kohtaisivat alueen yritykset, ja tästä syntyisi työpaikkoja. He järjestävät matalan kynnyksen tilaisuuksia, jossa työnhakijoilla on mahdollisuus päästä markkinoimaan omaa osaamistaan. Seuraavan kerran, kun haet töitä, niin mieti hetki, voisitko tarjota yritykselle osaamistasi sen sijaan, että haet vain töitä? Tässä esityksessä nousikin esiin uudenlainen työllisyyden termi ”Nyhtötyö”, jossa työtä tehdään monesta kanavasta. Tässä kohtaa työllistymisen mahdollisuutena voisi olla kevytyrittäjyys. Tämä edellyttää sen, että tiedät omat vahvuutesi ja osaat oikeasti myydä itsesi ja osaamisesi yritykseen. Pitäisikö tästä tehdä johtopäätös, että tulevaisuudessa koulutustarpeita olisi hyvä suunnata myynnin ja markkinoinnin saralle sen sijaan, että opetamme, miten tehdä ansioluettelo?
Mielenkiintoisia uusia näkökulmia ja asioita saimme matkalta viemisiksi kotiin, innolla odotan jo mitä me Lieksassa voisimme ehkä tehdä toisella tavalla. Kiitos JOSEK:n porukalle sujuvista matkajärjestelyistä ja mukana olleille viihtyisästä seurasta.
Matkaterveisin, Satu